Om

Min syn på träning
och hur jag blev personlig tränare

Jag heter Emil Holmgren, är 29 år och kommer ursprungligen från Lycksele. Jag gillar att vara aktiv och röra på mig och har tidigare testat på många sporter och träningsformer. Hösten 2009 hittade jag gymmet och började styrketräna. Under de första åren testade jag på olika metoder och övningar som jag hittade på internet, via kompisar eller något jag såg på gymmet. Efter några års fumlande blev styrketräningen mer seriös och jag började läsa på om kost och träning. Jag bestämde mig för att studera inom ämnet på högskolenivå och började därför hösten 2015 studera Idrottstränarprogrammet på Högskolan Dalarna. Mina studier pågick under tre år. Under min studietid lärde jag mer om hur kroppen fungerar vilket jag kunde applicera på min egna träning samt till de jag tränar.


Samtidigt som jag studerade började jag även arbeta på en stor gymkedja.  Jag har fått värdefull erfarenhet från mina olika roller som receptionist, gruppträningsinstruktör och personlig tränare. Under sommaren 2019 tackade jag Falun och flyttade till Örnsköldsvik. Väl i Örnsköldsvik bestämde jag mig för att starta mitt eget företag där jag får arbeta med det jag brinner för; att hjälpa personer med deras mål inom träning och hälsa!


Sedan hösten 2020 studerar jag på Fysioterapeutprogrammet i Umeå. I denna utbildning får jag en djupare kunskap  om hur kroppen fungerar, vad vi kan göra själva för att påverka vår hälsa. Både rent anatomiskt men även fysiologiska och psykologiska effekter. Vår kropp är fantastiskt på många sätt och ger vi den rätt verktyg kan vi påverka det egna måendet väldigt mycket!

Min syn på träning och hälsa


Jag är en stor fantast av träning med stänger/hantlar och träning med den egna kroppen som motstånd. Under de senaste åren har jag blivit allt mer intresserad av strongman vilket också influerat min egen träning. Strongman innebär fokus på funktionell styrka och liknar (gammaldags) kroppsarbete, till exempel lyfta stenar, gång med tunga objekt och dra tunga objekt en viss sträcka. 


Jag tror starkt på att utföra övningar som omfattar många musklers samarbete. Detta för att din kropp skall kunna vara effektiv och engagera många muskler om så krävs vid en situation. Jag ser även värdet i övningar som isolerar en muskel/muskelgrupp. I dagens samhälle är vi generellt stillasittande vilket leder till stela och svaga muskler, för att motverka detta krävs enligt mig en kombination av träning som aktiverar mindre och större muskler, vissa övningar som isolerar en enda muskel kan vara viktigt för att din kropp skall återfå/behålla en god funktion. 

PT i Domsjö

Favoritövning: Marklyft